Menu

Winterbanden regelgeving in het buitenland

Winterbanden regelgeving in het buitenland

 

Steeds meer landen hebben eigen verkeersregels over het gebruik van winterbanden. Hieronder ziet u in het kort een overzicht wat de regelgeving is omtrent winterbanden en sneeuwkettingen, uitgesplitst per land. 

 

 • Duitsland

  In Duitsland moet uw auto voorzien zijn van banden die voldoen aan ''winterse omstandigheden''. Aan te raden is dus om in de winter op winterbanden te rijden in Duitsland. Duitsland heeft geen vaste periode waarin ze de 
  winterbandenverplichting hebben opgenomen. Zorg er in ieder geval voor (zodat u niet verrast kan worden in de berggebieden) dat u ook in het najaar en eventueel het voorjaar op winterbanden rijdt als u naar Duitsland gaat.

  U mag in Duitsland op winterbanden niet harder rijden als de voorgeschreven maximum snelheid van de band. Als deze lager is dan die van de auto, moet dit zichtbaar aan worden gegeven door middel van een sticker op de voorruit.

  Als u in Duitsland een bord ziet van een wiel met sneeuwketting is het verplicht om de ketting om te doen. De maximum snelheid met sneeuwkettingen is 50 km/uur.


 • Frankrijk

  In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht maar worden deze wel aangeraden. De minimale profieldiepte van winterbanden en Frankrijk moet 3.5mm zijn. Verplichting kan soms wel gelden maar dat staat aangegeven met een verkeersbord. Ook sneeuwkettingen kunnen op sommige wegen verplicht zijn, maar ook dat staat aangegeven met een verkeersbord.

  Gebruikt u geen winterbanden of sneeuwkettingen als dat staat aangegeven is de te riskeren boete € 135,00. U mag tevens niet meer verder rijden omdat u niet voldoet aan het verkeersbord. 


 • België

  België is qua regelgeving vergelijkbaar met Nederland. Net zoals in Nederland worden winterbanden aanbevolen vanaf temparaturen onder de 7 graden celsius, maar geldt géén verplichting. Echter rijden veel mensen die op wintersport gaan door België al wel op winterbanden.


 • Luxemburg

  Winterbanden zijn in Luxemburg, in tegenstelling tot de situatie in Nederland en België wel verplicht onder winterse omstandigheden. Het niet gebruiken van geschikte winterbanden kan een verkeersboete opleveren van € 74,00. Ook bij een ongeval loopt u risico bij de aansprakelijkheid. 


 • Oostenrijk

  In Oostenrijk hebben ze wel een vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. Deze periode loopt van 1 november tot 15 april. In de berggebieden kan buiten deze periode ook winterbanden verplicht zijn. 

  Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden als het echt noodzakelijk is maar ze mogen het wegdek niet beschadigen. Als u in Oostenrijk een verkeersbord ziet dat sneeuwkettingen verplicht zijn mag u niet harder rijden dan 50 km/uur. 


 • Zwitserland

  In Zwitserland hanteren ze geen wettelijke verplichting voor het gebruik van winterbanden, maar het is wel raadzaam ze te gebruiken. Er staat een verkeersboete van € 73,00 op ''het veroorzaken van hinder op de weg'' door het gebruik van zomerbanden. Ook loopt u het risico bij de aansprakelijkheid bij een ongeval. 

  Ook in Zwitserland wordt de verplichting van sneeuwkettingen aangegeven door een verkeersbord. De maximum snelheid met sneeuwkettingen is 50 km/uur. 

  Gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.


 • Noorwegen

  In Noorwegen zijn de regels iets gespecificeerder wat betreft winterbanden en sneeuwkettingen. Er geldt in Noorwegen een verplichting om ervoor te zorgen dat u banden onder uw auto heeft die voldoende grip hebben bij winterse omstandigheden. Winterbanden zijn dus niet verplicht maar uiteraard (ook voor uw eigen veiligheid) wel aan te raden. De minimale profieldiepte van de banden is 3mm. Mochten uw banden daar niet aan voldoen loopt u het risico bij de aansprakelijkheid bij een ongeval. 

  Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht voor voertuigen met zomerbanden bij winterse omstandigheden. Ook voor zomerbanden in het winterseizoen is de minimale profieldiepte 3mm. De periode dat sneeuwkettingne gebruikt mogen worden is van 1 november t/m de eerste zondag na pasen.


 • Finland

  Winterbanden in Finland zijn voor buitenlandse bezoekers verplicht van 1 december tot 1 maart. Als echter de winter langer duurt dan deze periode kan de verplichting ook langer duren. De minimale profieldiepte is 3mm maar aanbevolen wordt 5mm.

  Sneeuwkettingen zijn toegestaan als het wegdek dit verlangt.


 • Denemarken

  In Denemarken is geen verplichting voor het gebruik van winterbanden, maar worden ze wel aangeraden. Eigenlijk geldt hier hetzelfde als in Nederland. Ook sneeuwkettingen zijn niet verplicht, maar uiteraard wel toegestaan.


 • Zweden

  In Zweden moet de auto bij winterse omstandigheden uitgerust zijn met een winteruitrusting. Hierin vallen ook de winterbanden en deze zijn zelfs verplicht van 1 december t/m 31 maart. Let op: Als er in deze periode geen sprake is van winterse omstandigheden mag er ook op zomerbanden gereden worden, mits de minimale profieldiepte 3mm is. 
  Extra opgelet: Als het echt winter is bent u ook verplicht om een schep in uw auto te hebben om sneeuw te kunnen ruimen. Ook antivries is verplicht. Niet verplicht maar wel aan te raden zijn de volgende dingen: touw, startkabels, reflecterend veiligheidsvest en warme kleding.

  Sneeuwkettingen mogen in Zweden als het weer en het wegdek dit toelaten tijdens winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn in Zweden niet te huur, wel te koop.


 • Tsjechië

  In Tsjechië zijn winterbanden verplicht in de wintermaanden. Deze periode is van 1 november t/m 31 maart en de verplichting geldt dan bij winterse omstandigheden of bij temparaturen onder de 4 graden celsius en de mogelijkheid van sneeuw of ijs op de weg. Op winterbanden in Tsjechië moet de codering M&S staan en de banden moeten een minimale restprofiel hebben van 4mm. 

  Het is verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen bij je te hebben. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen met sneeuw bedekt zijn. De verplichting van sneeuwkettingen wordt aangegeven door een verkeersbord.


 • Kroatië

  Kroatië heeft geen verplichting aangaande winterbanden. Winterbanden moeten hier wel een minimale profiel van 4mm hebben en een M&S aanduiding. In de meeste gevallen zijn er winterse omstandigheden van november t/m april.

  Bij het niet gebruiken van winterbanden is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Sneeuwkettingen moeten gebruik worden waar de omstandigheden daar om vragen.


 • Slovenië

  Winterbanden in Slovenië zijn verplicht van 15 november tot 15 maart, en buiten die periode bij winterse omstandigheden als u geen sneeuwketting in de auto heeft. Het minimale profieldiepte van de banden moet 3mm zijn. 

  Het is verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben als je geen winterbanden gemonteerd hebt. Met sneeuwkettingen mag je niet harder rijden dan 50 km/uur.


 • Slowakije

  Het gebruik van winterbanden in Slowakije met het teken M&S is verplicht bij gladheid en sneeuwval. Mocht u dat niet hebben kunt u aansprakelijk gesteld worden bij een ongeval. De minimale profieldiepte van winterbanden is 3mm.

  Het is verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen in de auto te hebben. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan wanneer de wegen met sneeuw zijn bedekt. In Slowakije zijn bestuurders ook verplicht de auto ijs- en sneeuwvrij te maken bij het wegrijden.

 

(bron: ANWB)