Menu

lichtmetalen velgen

lichtmetalen velgen

Lichtmetalen Velgen

Lichtmetalen velgen zijn een populaire keuze voor autobezitters. Deze velgen zijn lichter van gewicht dan stalen velgen, waardoor ze de prestaties en het brandstofverbruik kunnen verbeteren. Lichtmetalen velgen zijn gemaakt van een aluminium-silicium legering waardoor ze minder gevoelig zijn voor corrosie. De lichtmetalen velgen van tegenwoordig zijn ook goed bestand tegen winterse omstandigheden. Bij autobandenhal.nl bieden een groot assortiment lichtmetalen velgen van veel verschillende merken. Daarnaast bieden we professionele montage, uitlijnen en richten van velgen en banden bij onze vestiging in Tynaarlo. Waar je ook velgen van verschillende merken kunt bekijken in onze showroom.

Kenmerken van lichtmetalen velgen

Lichtmetalen velgen zijn gemaakt van aluminium, waardoor ze lichter zijn dan stalen velgen. Lichtmetalen velgen zijn gemiddeld zo'n 20% tot 35% (3 tot 5 kilo per velg) lichter dan stalen velgen. Vroeger werden lichtmetalen velgen gemaakt van een aluminiumlegering met een hoog magnesium gehalte. Dit kwam de duurzaamheid niet ten goede omdat deze legering erg gevoelig is voor corrosie. Gelukkig heeft de ontwikkeling van velgen niet stil gestaan en worden tegenwoordig lichtmetalen velgen gemaakt van een aluminium-silicium legering.

Naast dat velgen van aluminium lichter zijn dan stalen velgen, zijn lichtmetalen velgen ook beter in staat om warmte dat vrijkomt bij het remmen af te voeren. Dit zorgt voor betere teamprestaties.
Daarnaast kiezen veel autobezitters voor lichtmetalen velgen omdat deze qua stijl en looks goed passen bij de auto. Velgen kunnen een auto maken of breken en met lichtmetalen velgen heb je eindeloos veel keuze in verschillende velgen.

Verschil tussen lichtmetalen velgen en stalen velgen op een rij:

 • Lichtmetalen velgen zijn gemiddeld zo'n 3 tot 5 kilo per velg lichter dan stalen velgen
 • Dit verschil in gewicht zorgt voor een lager brandstofverbruik
 • Aluminium kan beter warmte afvoeren. Dit zorgt voor beter remprestaties
 • Lichtmetalen velden zijn in verschillende aansprekende en trendy kleuren en stijlen verkrijgbaar

Lichtgewicht maar sterk: de technische voordelen

Lichtmetalen velgen zijn dus gemiddeld 3 tot 5 kilo per velg lichter dan stalen velgen. Dit scheelt per auto al gauw 12 tot 20 kilo. En dat merk je in zowel het brandstofgebruik als het rijcomfort. Zeker voor elektrische auto's zijn lichtmetalen velgen een mus omdat een gewichtsbesparing van 20 kilo al gauw een flink aantal kilometers actieradius scheelt.

Lichtmetalen velgen kwamen zo rond de jaren 60 op de markt en werden razend snel populair. Er was alleen één nadeel. ze waren niet echt duurzaam en vatbaar voor corrosie. Dit werd veroorzaakt door de aluminiumlegering met een hoog magnesiumgehalte waarvan de velgen gemaakt werden. Zeker tijdens de winter zorgde dit voor problemen. Tegenwoordig hebben we hier gelukkig geen last meer van. De productie van lichtmetalen velgen heeft een enorme technologische ontwikkeling doorgemaakt waardoor de velgen tegenwoordig van een aluminium-silicium legering worden gemaakt. Dit materiaal is goed bestand tegen winterse omstandigheden.

Een ander technisch voordeel van lichtmetalen velgen is dat deze velgen veel stijver zijn. Hierdoor zijn deze velgen beter bestand tegen vervorming. Dit zorgt voor betere rijprestaties en meer rijcomfort door een betere stuurrespons.

Lichtmetalen velgen van verschillende merken

We zijn trots om te kunnen zeggen dat we met autobandenhal.nl één van de grootste aanbieders in lichtmetalen velgen zijn. Inmiddels bieden we ruim 100+ verschillende merken met een ruim aanbod lichtmetalen velgen. We hebben een aantal merken uitgelicht.

 • De lichtmetalen velgen van het merk BBS zijn de bekendste velgen in ons assortiment. De kenmerkende spaakvelgen met de zichtbare boutjes aan de buitenkant.
 • JR Wheels is het merk met het grootste aanbod, zeker in stijlvolle en sportieve lichtmetalen velgen.
 • ATS is een bekend merk dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van lichtmetalen velgen. Ze leveren velgen voor bijna alle bekende automerken, waaronder Audi, Aston Martin, Bentley, BMW, Mercedes, Porsche, Toyota, Volvo en Volkswagen.

Hoe kies je de juiste lichtmetalen velgen?

Wanneer je op zoek gaat naar een set nieuwe velgen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je kunt namelijk niet zomaar iedere velg onder je auto monteren. Niet ieder velg is geschikt voor iedere auto. Een aantal zaken om op te letten zijn de steekmaat, het TPMS-systeem en de belasting index. We hebben de belangrijkste punten waar je op moet letten op een rij gezet.

 • Steekmaat (PCD - Pitch Circle Diameter) - De steekmaat bepaalt de afstand tussen de boutgaten en het aantal boutgaten op de velg. Bijvoorbeeld, een steekmaat van 5x114,3 betekent 5 boutgaten met een diameter van 114,3 mm tussen tegenoverliggende gaten.
 • Compatibiliteit van sensoren - Als je velgen vervangt, moet je ervoor zorgen dat de nieuwe velgen compatibel zijn met het TPMS-systeem van je voertuig. Voor directe TPMS-systemen betekent dit dat de sensoren fysiek in de nieuwe velgen passen en correct functioneren.
 • Wielmaat (Diameter en breedte) - Diameter: De diameter van de velg moet overeenkomen met de diameter van de band. Velgdiameters worden gemeten in inches (bijvoorbeeld 16", 17", 18").
  • Breedte: De breedte van de velg moet compatibel zijn met de breedte van de band en het voertuig. Dit wordt ook gemeten in inches.
 • ET-waarde (Offset) - De ET-waarde of offset geeft aan hoe ver de montagevlakken van de velg naar binnen of naar buiten staan ten opzichte van het midden van de velg. Een verkeerde offset kan leiden tot aanlopen tegen remmen, wielkasten of ophangingsonderdelen, of kan de rijprestaties negatief beïnvloeden.
 • Naafdiameter - De naafdiameter van de velg moet overeenkomen met de naafdiameter van de auto om een goede en veilige pasvorm te garanderen. Sommige velgen hebben centreerringen om aanpassingen mogelijk te maken.
 • Belastingsindex - De velgen moeten geschikt zijn voor het gewicht van het voertuig. Controleer of de maximale belasting van de velg overeenkomt met de belastingseisen van de auto.

Steekmaat van de velg

De steekmaat van een velg is essentieel bij het kiezen van de juiste lichtmetalen velgen voor je auto. Het verwijst naar de diameter en het aantal boutgaten op de velg. Zorg ervoor dat de steekmaat exact overeenkomt met die van je auto om een perfecte pasvorm en veilige rit te garanderen. Veel voorkomende steekmaten zijn: 4x100, 5x100, 5x112 en 5x114,5.

Hou rekening met het TPMS-systeem

Bij het kiezen van nieuwe lichtmetalen velgen, is het essentieel om rekening te houden met het TPMS-systeem van je voertuig. TPMS staat voor Tire Pressure Monitoring System, een systeem dat de bandenspanning bewaakt en waarschuwt bij lage druk. Bij de aanschaf van nieuwe velgen is het belangrijk dat ze compatibel zijn met dit systeem om de veiligheid en prestaties van je auto te waarborgen, vooral in winterse omstandigheden.

Lichtmetalen velgen kopen op basis van kenteken bij autobandenhal.nl

Het kopen van lichtmetalen velgen op basis van kenteken is een slimme keuze voor een perfecte pasvorm. Door het invoeren van het kenteken van je auto, krijg je specifiek advies over welke velgen het beste bij jouw voertuig passen. Zo zit je altijd goed en weet je zeker dat je velgen koopt die perfect passen onder jouw auto.

Professionele montage van lichtmetalen velgen

In onze garage in Tynaarlo zorgen we voor een professionele montage van velgen en banden. Het correct uitlijnen van de velgen zorgt voor een optimale balans en voorkomt trillingen tijdens het rijden. Daarnaast is het essentieel om het juiste aanhaalmoment toe te passen om de veiligheid te waarborgen. Velgen richten is ook cruciaal om eventuele oneffenheden te corrigeren en een soepele rit te garanderen.

Velgen richten/uitlijnen

Als het gaat om het uitlijnen van lichtmetalen velgen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat ze perfect gebalanceerd zijn voor een soepele en veilige rijervaring. Velgen richten is een nauwkeurig proces waarbij eventuele onbalans in de velgen wordt gecorrigeerd, wat trillingen en ongelijkmatige slijtage van de banden kan voorkomen. Door professionele velgenrichting te laten uitvoeren, kun je de levensduur van je banden verlengen en de algehele prestaties van je voertuig verbeteren.

Bij Autobandenhal.nl begrijpen we dat schade aan velgen door het raken van een stoeprand onvermijdelijk kan zijn. In plaats van nieuwe velgen te kopen, biedt onze gespecialiseerde velgenrichtservice een oplossing om kromme of gedeukte velgen te herstellen. Ons ervaren team gebruikt geavanceerde technieken en hoogwaardige apparatuur om velgen nauwkeurig terug te brengen naar hun oorspronkelijke vorm. Dit verbetert niet alleen de esthetische uitstraling, maar zorgt ook voor veilige en goed functionerende velgen. Door onze zorgvuldige aanpak voldoen de gerichte velgen weer aan de hoogste veiligheidsnormen. Bespaar kosten en geef je auto een frisse uitstraling door je beschadigde velgen professioneel te laten herstellen bij Autobandenhal.nl.

Onderhoud en schoonmaken van lichtmetalen velgen

Lichtmetalen wielen bepalen voor een belangrijk deel de uitstraling van de auto. Zeker wanneer de velgen mooi schoon zijn en glimmen. Natuurlijk zorgen een paar schone en glimmende wielen voor een mooie uistraling. Maar het is daarnaast ook belangrijk voor het onderhoud van de velgen. Zeker in de winterperiode wanneer er veel zout op de weg licht. We hebben een aantal tips op een rij gezet voor het onderhouden en schoonmaken van lichtmetalen velgen.

Een regelmatige schoonmaakbeurt met een milde reiniger en een zachte borstel of spons helpt om vuil en remstof te verwijderen. Daarnaast kan het aanbrengen van een beschermende coating helpen om de velgen te beschermen tegen corrosie en andere schade.

Tips voor het schoonmaken en onderhouden van uw velgen

Het schoonmaken en onderhouden van uw lichtmetalen velgen kan de levensduur verlengen. Hier zijn enkele tips om jouw velgen in topconditie te houden.

 • Reinig de velgen regelmatig met een milde reiniger en een zachte borstel of spons. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze de velgen kunnen beschadigen.
 • Gebruik een speciale velgenreiniger om hardnekkig vuil en remstof te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.
 • Droog de velgen grondig af na het reinigen om watervlekken te voorkomen.
 • Breng regelmatig een beschermende coating aan op uw velgen om ze te beschermen tegen corrosie en andere schade.